Polityka jakości

Kontrolę jakości w firmie Swedeponic Sp. z o.o. przeprowadza kierownik produkcji oraz dyrektor generalny Wojciech Kozłowski - mgr inż. technolog żywności.
Pomiary wykonuje się codziennie. HACCP - system kontroli żywności polegający na kontroli wszystkich procesów jakim poddawana jest żywność, identyfikowaniu ryzyka a następnie zapobieganiu problemom związanym z jakością zdrowotną poprzez stosowanie metod kontroli oraz monitorowania punktów uznanych za krytyczne (istotne dla zdrowia konsumenta)

HACCP - system kontroli żywności oparty na zapobieganiu występowaniu problemów z zakresu bezpieczeństwa żywności akceptowany przez władze międzynarodowe jako najbardziej efektywny sposób kontrolowania chorób przenoszonych przez żywność.

HACCP - naukowo udokumentowany, logiczny system który identyfikuje specyficzne zagrożenia oraz środki do ich kontroli.

Metoda klasyczna - POST FACTUM

Metoda HACCP - nowe podejście - ANTE FACTUM

Cel, zakres, korzyści

Cel: Zapewnienie jakości zdrowotnej produktów rolno-spożywczych.

Przedsiębiorstwo powinno:

  • zarządzać jakością produktu
  • zachować kontrolę nad punktami krytycznymi

Przedsiębiorstwo powinno opanować umiejętność zarządzania i sterowania procesami:

  • mikrobiologicznymi
  • chemicznymi
  • fizycznymi

zachodzącymi w czasie wytwarzania produktów.

HACCP w powiązaniu z GMP, GHP, ISO 9001 stanowi gwarancję utrzymania poziomu jakości i bezpieczeństwa żywności.


System HACCP może być stosowany we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, w dystrybucji i obrocie, a także w miejscach spożycia żywności.

HACCP może być wykorzystywany w dowolnej fazie produkcji i/lub wytwarzania, dystrybucji i obrotu żywnością do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. I tak np. może obejmować produkcję rolniczę (zbiór surowców, pozyskiwanie i skup mleka surowego), produkcję składników, transport i składowanie żywności, czy też zbiorowe żywienie dotyczące bezpiecznego wykorzystania produktów.

System HACCP może być zastosowany do produktów nowych, jak też już produkowanych. Może być wykorzystywany do zapewnienia skuteczności przeprowadzania procesów pomocniczych względem produkcji podstawowej żywności, jak np. procesy mycia i dezynfekcji.